28.9.12

Limeryk z pieprzykiem i zwiastun słodyczy

Ponętna wdowa z Białegostoku
pragnęła młodym dotrzymać kroku.
Uwiodła syna sąsiada
i choć to nie wypada,
zakradli się do niej obaj po zmroku.

A przepis na nieprzyzwoitą słodkość wkrótce.
Pięknego weekendu kochani!



23.9.12

Gruszkowa zupa słowami z listu do Jot

O tym jak eksperyment wyszedł ludziom na zdrowie.
Jak z resztek zrobić całkiem pyszną całość.
I co podać w niedzielę, kiedy w lodówce niewiele...

Słonecznego tygodnia 


ZUPA Z GRUSZEK I ŻÓŁTEJ CUKINII
YELLOW COURGETTE & PEAR SOUP

1 żółta cukinia (ok. 500g)
2 średnie gruszki*
1 cebula duża
2-3 łyżki oliwy
łyżka masła
2 szklanki bulionu warzywnego
parę gałązek świeżego tymianku
płaska łyżeczka curry

Oliwę wlej do garnka, rozgrzej i zeszklij na niej posiekaną cebulę, 3-4 minuty. Dodaj obrane i pokrojone w dużą kostkę gruszki
i curry. Całość duś ok. 10 minut, aż gruszka zacznie puszczać sok. Dołóż pokrojoną cukinię (ze skórką), masło, listki tymiankowe
i szklankę ciepłego bulionu. Całość przykryj i duś na malutkim ogniu godzinę. Dodaj drugą szklankę ciepłego bulionu, wszystko zmiksuj i gotowe.

* Przy dwóch gruszkach zupa wychodzi naprawdę słodka. Jeśli wolisz, żeby smak cukinii był wyraźniejszy, a zupa bardziej wytrawna, możesz dać tylko jedną gruszkę.

16.9.12

Mam straszną ochotę...

...na grzyby.
Na pajęczyny we włosach.
Czarne palce.
Ślimaki pod kapeluszem.
Igły w kaloszach.
Marynowanie, suszenie, duszenie...

Tylko grzybów nie ma.
Ale nadal są pomidowy.
Wszędzie ich pełno.
Jak okiem sięgnąć.
Czerwone, zielone, żółte...

Za grzybami tęsknię.
Pomidory suszę!


SUSZONE POMIDORKI
DRIED TOMATOES

1,5-2 kg małych pomidorków lub pomidorków koktajlowych
2 łyżeczki soli
listki z 3-4 gałązek świeżego tymianku
oliwa do skropienia
ew. oliwa do zalania pomidorków w słoikach

Pomidorki umyj, osusz i pokrój na połówki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż pomidorki na skórkach dość blisko siebie, skrop odważnie oliwą, posyp solą i tymiankiem. Piekarnik nagrzej do 80-90 stopni. Wstaw blachę do piekarnika i niech się suszą do suchości :)
Ja zwykle zostawiam lekko uchylone drzwiczki i suszą się cały dzień. Pomidorki można przełożyć do słoiczków i zalać oliwą, wtedy mogą stać kilka miesięcy. Jeśli nie planujesz dawać im aż tyle czasu, wystarczy zamknąć je szczelnie w słoiku. Tymianek można zamienić na rozmaryn, też wychodzą pyszne.
Smacznego!



10.9.12

Nie lada czekolada!

Czy to wypada?
Czy taki deser to nie przesada?
Hej, hej paniusiu, ten co tak gada
Zwykle po nocy sam go podjada!

Dziś jestem za czekoladowym dniem :)
A jak się przedłuży to też nie grzech.
Cały czas lato.
I słońce.
Nawet muchy w nosie jakoś mniej mnie dziś uwierają…

Pięknego tygodnia kochani 



CZEKOLADOWE GANACHE Z TRUSKAWKĄ
CHOCOLATE GANACHE WITH STRAWBERRIES

Na 5-6 porcji:
200 g czekolady deserowej
łyżka masła
300 ml śmietany 30%
szczypta soli
skórka starta z 1/4 pomarańczy
10 świeżych truskawek

Przygotuj kąpiel wodną. Do dużego garnka nalej trochę wody i zagotuj. Postaw na garnku miskę (upewnij się, że woda nie dotyka dna miski). Czekoladę połam na małe kawałki. Wrzuć do miski razem z masłem, śmietaną, otartą skórką z pomarańczy i szczyptą soli. Zmieszaj składniki i niech się wszystko dokładnie roztapia. Kiedy całość będzie płynna zdejmij miskę z garnka i energicznie wymieszaj wszystko łyżką na gładką czekoladową lawę :) Na dno małych miseczek lub filiżanek włóż po jednej truskawce. Zalej czekoladą i udekoruj drugą truskawką. Jeśli wytrzymasz, poczekaj do wystygnięcia. Jeśli nie, wiesz co dalej robić :) Smacznego!

Przepis powstał na bazie ganache z mandarynkami z książki Jamiego Olivera "30 minute meals"





4.9.12

Zwyczajna z pomidorów

Powoli osiadam w rzeczywistości.
Uczę się nosić buty.
Nie zasypiam pod gwiazdami.
Zamykam słomkowy parasol.
Wpadam w rytm wieczorów i poranków.

Godzę się z codziennością.
Chce mi się rumianych frytek.
I lodów z bitą śmietaną.
Robi się jak zwykle.
Może zwykle wcale nie jest takie złe?
Dziś „zwykle” pachnie pomidorami…


SAŁATKA Z POMIDORÓW
TOMATO SALAD

Na 2 osoby:
2 pomidory malinowe
8 pomidorków daktylowych
20 pomidorków koktajlowych żółtych
2 łyżki oliwy
szczypta grubej soli

Pomidory umyj i osusz. Daktylowe i koktajlowe przekrój na pół, malinowego pokrój w plasterki. Ułóż na talerzu lub wymieszaj
w misce. Dodaj oliwę i posyp solą. Nic więcej nie trzeba. Niebo! Smacznego!


3.9.12

Versatile Blogger Award Nominacje :)

Na początku jeszcze raz bardzo dziękujemy za nominacje id Crummblle i Veggie.
Aktualizacja (z ostatniej chwili): nominowała nas również ann, której również serdecznie dziękujemy.
Aktualizacja z najostatniejszej chwili (05.09), nominacja przyszła również od Basi, milion buziaków!

Były to naprawdę wielkie niespodzianki, a roczniak aż wyskoczył z pieluchy jak to zobaczył!


Dziś pora wypełnić obowiązki nominowanej:
  • nominować 15 blogów do wyróżnienia (OMG)
  • poinformować wybrańców o wyróżnieniu
  • zdradzić 7 faktów o sobie
  • podziękować za nominacje
  • zawiesić nagrodę na swoim blogu

Podziękowałam, logo zamieściłam, pora na 7 faktów o sobie.
Zawsze boję się takich zabaw, ale spróbuję wybrnąć :)

Fakt 1: Żyję (z Gie) na kocią łapę, w mieszkaniu wielkiego biało-rudego kocura syberyjskiego.
Fakt 2: Mam paranoję, że w każdej czereśni jest robak.
Fakt 3: Zimą ciągle leci mi z nosa (latem ani trochę).
Fakt 4: Nie cierpię kleszczy, bo miałam boreliozę.
Fakt 5: Mam tatuaże.
Fakt 6: Kiedyś jadłam kabanosy w łóżku, ale już tego nie robię (przysięgam!).
Fakt 7: Mam wielką kolekcję laleczek Momiji, które uwielbiam (dostawać od Gie)!
(kolejność faktów jest przypadkowa i nie oznacza stopnia zgodności z prawdą)

No i oczywiście na koniec to, co tygrysy lubią najbardziej, czyli moje nominacje.
Wyłam z regulaminu robię nieznaczny, bo nominuję moją dziesiątkę, ale za to każda ma uzasadnienie.

Emigrantka z miłości … z miłości
Kulinarna Mekka … bo jest moją kochaną Basią i moim Master Chef’em ;)
Coutellerie … bo od Mariszki zjem nawet kawałek kiszki
Kuchnia pełna smaków … za Ewelinę i  za wszystko!
Addio pomidory … za mądrość, spokój i wrażliwość niezwykłą.
Jadłonomia ... za dużo dobrego ;)
Jagodowy Świat ... za zmienność i niezmienność.
Konwalie w kuchni… bo są ze mną od początku i muszą tu być!
She&him+thecat … bo coś czuję, że jesteśmy do siebie podobne ;)
Mówią Weki … bo Nieśka jest cudnie zakręcona!

Mam nadzieję, że nominowani mi kiedyś podziękują ;)
Ja dziękuję i życzę Wam udanego tygodnia!
Może będzie coś słodkiego, może nie... jeszcze nie wiem, ale coś będzie :)
Katarzynka