26.10.12

Słówko dla Gie i sałatka ze słońcem

Uszczęśliwię się.
Dopieszczę.
Dołożę jeszcze.

Grymasić będę.
Dumać o sobie.
W pierwszej osobie.

W końcu zawrócę.
I pierwsze co zrobię.
Pomyślę o Tobie.

Słonecznego weekendu kochani.
Przepis dziś szczególny, bo przywieziony z Czarnogóry.
Smakujcie!



SAŁATKA Z RUKOLI Z SUSZONĄ SZYNKĄ I FIGAMI
ROCKET SALAD WITH PARMA HAM & FRESH FIGS

Dla 2 osób:
2 garści rukoli
6 plasterków szynki parmeńskiej
2 średnie figi
10 czarnych oliwek
parmezan do posypania
2 łyżeczki dobrej oliwy

Rukolę umyj i osusz. Wymieszaj z oliwą i przełóż na talerzyki. Na rukoli ułóż pokrojoną w cienkie paski szynkę, przekrojone na pół oliwki i plasterki figi. Udekoruj płatkami parmezanu. Oczywiście wszystkie składniki można też wymieszać w dużej misce. Gotowe!


19.10.12

Tarta czekoladowa z solą i pistacjami

Wczoraj zachciało mi się szarlotki.
Pojechałam do Mamy.
Mama robi dobrą szarlotkę.
Ma bardzo kwaśne jabłka.
I duuuużo pudru na osłodę.

Dziś chce mi się zasłodzić Wam weekend.
Utopić dwa dni w czekoladzie.
Rozpuścić Was w rozpuście.
Kto chętny ten zuch!


TARTA CZEKOLADOWA Z SOLĄ I PISTACJAMI
CHOCOLATE TART WITH SALT AND PISTACHIOS

Dla dwojga na weekend:
2 tabliczki czekolady deserowej
1 tabliczka czekolady gorzkiej
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego
1 płaska łyżeczka grubej soli
1 łyżeczka pasty z wanilii
pistacji solonych w całości tyle, żeby pokryły dno foremki + połowa tego co na dno, pokruszone
okrągła foremka do tarty ok. 24-26 cm (z wyjmowanym dnem, albo zwykła wyłożona papierem)

Nalej wody do sporego garnka, do wysokość ok 2 cm i na garnek postaw miskę. Wstaw na mały ogień, niech ogrzewa się powoli. Miska nie powinna dotykać wody. Do miski wrzuć dobrze pokruszoną czekoladę i wlej mleko. Często i dokładnie mieszaj. Kiedy tylko grudki czekolady znikną, dodaj sól, dokładnie i szybko zamieszaj. Zdejmij miskę z garnka i wylej masę do foremki wyłożonej całymi pistacjami.
Wierzch posyp pokruszonymi pistacjami i lekko "wgnieć" je w czekoladę rękami. Odstaw do lodówki na około 3-4 godziny.
Jeśli używasz formy wyłożonej papierem, tarta wyjdzie bez problemów. Jeśli masz foremkę z wyjmowanym dnem, po wyjęciu tarty z lodówki musisz dać jej chwilę, żeby czekolada na brzegach odpuściła. O ile wiem, jeszcze nikt nie czekał... mój sposób na wyjęcie jest taki, że moczę kawałek ścierki w gorącej wodzie i okrywam nią na moment brzegi foremki. Tarta odkleja się natychmiast :)
Smacznego!


15.10.12

Śniło mi się, że...

Słońce czepia się wszystkiego.
Wyciąga leniwie na trawie.
Rozsiada na liściach.
Na sweterkach i szalach.
Omotuje jabłka.
Wprasza się na gruszki.
Ja korzystam.
Ganiam liście.
Póki są.
I jest słońce.
I co nieco na drugie śniadanie :)


PASTA Z ORZECHÓW WŁOSKICH I KOZIEGO TWAROGU
GOAT CHEESE AND WALNUTS SPREAD

250 g koziego sera twarogowego
1-2 łyżki kwaśnego jogurtu naturalnego
szklanka orzechów włoskich
szczypta pieprzu czarnego

Orzechy zmiksuj w blenderze z łyżką jogurtu. Porcjami dodawaj serek i mieszaj dokładnie wszystkie składniki. Jeśli pasta będzie za gęsta dodaj drugą łyżkę jogurtu. Połączone składniki dopraw pieprzem według uznania i gotowe!
Podawaj w miseczce z sucharkami lub słonymi krakersami.


9.10.12

Między wekami...

Między nadzianymi paprykami i suszonymi pomidorami.
Między wrześniowymi malinami i wiśniowymi sokami.
Między pustymi słoikami.
Pełnymi butelkami.
Stoi brzoskwiniowy dżem.
Słodki, bo z miodem.
Kwaśny, bo z cytryną.
Mój, bo z wanilią.

Ostatni słoiczek był dla Jot.
Wrócił od Jot w postaci fot.
Wiem, że smakuje.
Dalej wekuje i dziękuje Jot :)


DŻEM BRZOSKWINIOWY Z WANILIĄ I MIODEM
PEACH JAM WITH HONEY & VANILLA

5-6 dużych brzoskwiń
sok z 2 pomarańczy
sok z połówki cytryny
2 łyżki miodu lipowego
1 łyżeczka pasty waniliowej 
(lub ziarenka z ½ laski wanilii)

Brzoskwinie umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Pokrój każdą połówkę wzdłuż na 4 części. Na dużej patelni lub w dużym rondlu podgrzej soki i dołóż brzoskwinie. Duś ok. 30 minut. Kiedy owoce zaczną puszczać sok dodaj miód i pastę waniliową Przykryj pokrywką i na malutkim ogniu duś owoce 2-2,5 godziny. Zmiksuj wszystko na gładko (lub jeśli lubisz zostaw w kawałkach), zagotuj jeszcze raz i przekładaj do słoików. Zakręcaj gorące. Nie wiem ile dżem może postać, bo jeszcze nigdy nie postał dłużej niż 2 tygodnie :) Smacznego!



1.10.12

Jabłuszka z garnuszka

Dziś treściowej wkładki nie będzie.
No nie chce się napisać.
Ani prośbą, ani groźba. Ani słowa.
Będzie sama słodycz.
Mam nadzieję, że wystarczy…

PSss. Kiedy miałam lat kilka mogłam jej zjeść niezliczoną ilość :)


JABŁUSZKA Z GARNUSZKA
STEWED APPLES WITH CINNAMON & RAISINS

Na 2 porcje:
2 twarde średnie jabłka
5-6 rodzynek
2 płaskie łyżki cukru
pół łyżeczki mielonego cynamonu (ew. laska cynamonu przy większej ilości jabłek)

Jabłka pokrój na 3 duże „plastry” i wydrąż gniazda z nasionami, nie obieraj. Ułóż je w średnim rondlu z grubym dnem. Zasyp cukrem, dodaj rodzynki, cynamon i 3-4 łyżki wody. (przy 2 jabłkach wystarczy je posypać połową łyżeczki cynamonu mielonego. Cała laska jest dobra, kiedy robi się większą ilość, np. 5 jabłek na dużej patelni). 
Wstaw rondel na malutki ogień i przykryj. Wystarczy 10 minut, żeby jabłka zmiękły, a cukier zbrązowiał i oblepił rodzynki. Zaglądaj pod pokrywkę co kilka minut, jeśli trzeba dodawaj minimalnie wody, żeby cukier się nie przypalił, a syrop całkowicie nie wyparował. Nie przewracaj jabłek, bo się rozlecą. Delikatnie przełóż do miseczek lub na talerz i polej syropem. Gotowe!