29.11.12

Inżynier Karwowski, szarlotka i ja...

Dziś mało co wiadomo. Są miliony opcji do wyboru.
Każda wydaje się równie dobra. Każda może okazać się zła.

Taka pralnia. Niby całkiem dobra opcja.
Wczoraj odpływ do pralki był. Dziś odpływu już nie ma.
Kolejna mała wielka katastrofa.
Więcej za mną niż przede mną.
Lepsze rozgrzebane cztery kąty, niż brak piątej klepki.
Inżynier Karwowski dźwignął Dworzec Centralny.
Ja dźwignę Mieszkanie Nasze!

Spokojnie, (jeszcze) mamy co jeść ;) Mamy od Mamy. Fasolówka, zrazy, no i ta szarlotka…

PSss. Dwa największe kawałki dzielę między damy. Jot, dzięki której w czasach kryzysu mój blog nie zarasta mchem i Be, która Chefem jest i basta!


SZARLOTKA MAMY
MOM’S APPLE PIE

Na tortownicę, ok. 25 cm średnicy
ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 paczka masła roślinnego
2 jajka całe
2 żółtka
1-1,5 łyżki gęstej śmietany

duszone jabłka:
1,5-2 kg jabłek (antonówki, lub inne kwaśne, twarde jabłka)
cukier, cynamon do smaku

Posiekaj nożem mąkę z masłem, dodaj cukier i proszek, wymieszaj. Zrób wgłębienie i wbij jajka i żółtka. Ponownie wymieszaj (najwygodniej cały czas robić to nożem) dodaj śmietanę i szybko zagnieć, by masło nie zaczęło się rozpuszczać. Zrób z ciasta kulkę, trochę ją spłaszcz, włóż do foliowej torebki i schowaj do lodówki, najlepiej na całą noc.

Jabłka obierz, przełóż na dużą głęboką patelnię lub do rondla i duś na małym ogniu aż wyparuje woda. Kiedy jabłka będą gotowe, dodaj cukier i cynamon do smaku, dokładnie wymieszaj.

Wyjmij ciasto z lodówki. Przekrój je na 3 części (powstaną z nich spód, brzegi i wierzch). Krój ciasto w plastry (trochę cieńsze niż 1 cm) i najpierw wyłóż dno tortownicy tak, żeby całe było pokryte. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180-190 stopni) i upiecz na złoty kolor (ok. 30 minut). Wyjmij i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Mamy już dno :) 
Posyp dno bułką tartą. Brzegi tortownicy wyłóż drugą częścią ciasta i przełóż jabłka. Na jabłka połóż trzecią część ciasta. Możesz wyciąć z ciasta paski lub przykryć cały wierzch szarlotki (w opcji drugiej należy porobić widelcem dziurki w cieście, żeby jabłka cały czas parowały podczas pieczenia). Wstaw szarlotkę ponownie do piekarnika na ok.1,5 godziny (aż wierzch będzie chrupiący i złoty). Po wyjęciu posyp cukrem pudrem i pozostaw do wystygnięcia. 
Smacznego!




19.11.12

Pani gruszka w towarzystwie i oczekiwanie.

Na mlek kożuszki. Pierogów fartuszki.
Barszczu chochelki. Makowe pchełki.
Bałwany w bieli. Śliwki w kąpieli.
Wszystko co pachnie, błyszczy i świeci.
Na to co kochają nie tylko dzieci ;)

Myśląc o gwiazdce zapraszam na gruszki.
Smażone na maśle z kluseczkami z gorgonzoli i orzechów włoskich.
Prosto, ładnie i baaardzo pysznie.
Wyjątkowo skromna jestem dziś ;)

Niech ten tydzień będzie prostą drogą do weekendu 


SMAŻONE GRUSZKI Z KLUSECZKAMI Z GORGONZOLI I ORZECHÓW WŁOSKICH
ROASTED PEARS WITH GORGONZOLA & WALNUTS SPREAD


Na dwie porcje:
2 gruszki
płaska łyżka masła
kilka igieł świeżego rozmarynu
50-70 g gorgonzoli
1/3 szklanki łuskanych orzechów włoskich
szczypta soli
łyżeczka brązowego cukru

Ser wystarczy zblendować z orzechami i ciut dosolić. Orzechów dodaję zwykle według smaku, ja lubię dużo :) Nie można przesadzić bo masa robi się sucha i łatwo się kruszy. Powinna być gęsta i kremowa. Teraz gruszka. Bez obierania, pokrój ją wzdłuż na dość grube plastry (ok. 5 części).

Masło rozpuść na dużej patelni i dodaj rozmaryn. Rozłóż pojedynczo plastry gruszki, posyp cukrem i smaż na średnim ogniu 5 minut z każdej strony. Owoce powinny lekko zmięknąć i się nie przypalić. Przełóż na talerz. Z masy serowej uformuj łyżeczkami kluseczki lub ręcznie, kuleczki. Ułóż je na gruszkach i podawaj ciepłe. Wyjątkowym łasuchom podpowiadam jeszcze kropelkę miodu wieńczącą całość ;) Słodyczy nigdy dość. Smacznego!

12.11.12

Listopadowa dolina i solo buraczki

Kiedyś świat pachniał balonówą.
Blokiem czekoladowym, mlekiem w proszku...
Dźwięczał kluczem na szyi.
Dzwonkiem domofonu, zbieganiem po schodach…
Był miły w dotyku.

Dziś tamtych donaldów już nie ma.
Ciężko wygrzebać klucze z dna torby.
Błyskotki i dzwoneczki mnie irytują.
Świat się pomarszczył i zsechł.
I ja jestem coraz bardziej szorstka.
Jesień… wszędzie…

W piecu…. cieplutkie buraczki.
Mimo wszystko, różowego tygodnia!



PIECZONE SOLO BURACZKI (BEZ ROSOŁU Z KACZKI)
ROASTED BEETROOTS WITH ONIONS & GARLIC
  
5-6 małych buraków
2-3 duże cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki dobrej oliwy
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka soli
folia aluminiowa do zawinięcia buraków

Buraki dokładnie wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą, nie obieraj. Nakłuj kilka razy widelcem z każdej strony. Cebule obierz, przekrój na pół, rozbierz na pojedyncze warstwy żeby powstały cebulowe „miseczki” (będziemy wykorzystywać tylko największe części, choć wszystko zależy od wielkości buraków). Weź cebulową miseczkę do ręki, wyłóż czosnkiem, popieprz i posól, skrop oliwą. Do „miseczki” włóż buraka i nakryj drugą połówką cebuli. Zamknięte w cebuli buraki poukładaj pojedynczo na kawałkach folii do pieczenia. Dobrze zawiń folię, żeby oliwa nie wypłynęła. Włóż buraki do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni i piecz około 2 godzin. Co godzinę sprawdzaj, czy buraki są miękkie. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków.
Kiedy buraki są miękkie, wyjmij je z foli, zdejmij cebulę i podawaj ciepłe.

Tak upieczone buraki są świetnym dodatkiem do obiadów i sałatek np. z rukolą i kozim serem, albo pieczoną dynią i pestkami dyni. Smacznego!



6.11.12

Vichyssoise zjadamy na raz ;)

Gęsta. Pachnąca. Urzekająca.
Kilka składników a smaku w niej za trzy.
Klasycznie francuska.
W talerzu znika bez śladu choć jest.
Najpiękniejsza na świecie zupa bez koloru.
Miłość od pierwszej łyżki.
Vichyssoise.


ZUPA VICHYSSOISE
VICHYSSOISE SOUP

Na 4 porcje:
2-3 spore pory (ok 300 g tylko białych części)
1 duża cebula
1 łyżka masła
300 ml bulionu (drobiowy lub warzywny)
2 średnie ziemniaki
2 łyżki śmietany 22%
szczypta pieprzu
pół pęczka szczypiorku

Masło rozpuść w rondlu. Dodaj pokrojone w krążki pory i cebulę posiekaną w kostkę, dopraw pieprzem. Duś na średnim ogniu 10-15 minut. Do warzyw dolej ciepły bulion i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zamieszaj i gotuj zupę pod przykryciem jeszcze 25-30 minut. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj dokładnie na aksamitny krem. Oryginalnie Vichyssoise jest zupą podawaną na zimno. Powinna trafić na 2-3 godziny do lodówki. Latem to doskonały obiad na upały. Jesienią podaję zupę na ciepło. W każdej z opcji należy ją solidnie posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

*Przepis oryginalny pochodzi z książki The Australian Women's Weekly FRENCH (która to książka pełna jest cudownych przepisów)

5.11.12

Wszystko tonie w deszczu tonie...

Jesień kradnie mi czas. W najgorszym momencie.
Teraz kiedy najbardziej go potrzebuję.
Na wszystko. Na nas. Na dom.
Choć trochę na przyszłość.

Ja też wyrywam jesieni. To co ma najlepszego.
Na szybko. Bez eksperymentów. Bez ryzyka.
Stać mnie tylko na już znane. Przyjazne.

Będzie zupa. Najlepiej koi i goi.
Będzie dobrze. Potem jeszcze lepiej.

Jaka? Możecie zgadywać.
Jutro supełek zagadka rozwiąże się sam...

Życzę Wam tygodnia na spokojnych wodach