Każda wydaje się równie dobra. Każda może okazać się zła.
Taka pralnia. Niby całkiem dobra opcja.
Wczoraj odpływ do pralki był. Dziś odpływu już nie ma.
Kolejna mała wielka katastrofa.
Więcej za mną niż przede mną.
Lepsze rozgrzebane cztery kąty, niż brak piątej klepki.
Inżynier Karwowski dźwignął Dworzec Centralny.
Ja dźwignę Mieszkanie Nasze!
Spokojnie, (jeszcze) mamy co jeść ;) Mamy od Mamy. Fasolówka, zrazy, no i ta szarlotka…
PSss. Dwa największe kawałki dzielę między damy. Jot, dzięki której w czasach kryzysu mój blog nie zarasta mchem i Be, która Chefem jest i basta!
SZARLOTKA MAMY
MOM’S APPLE PIE
Na tortownicę, ok. 25 cm średnicy
ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 paczka masła roślinnego
2 jajka całe
2 żółtka
1-1,5 łyżki gęstej śmietany
duszone jabłka:
1,5-2 kg jabłek (antonówki, lub inne kwaśne, twarde jabłka)
cukier, cynamon do smaku
Posiekaj nożem mąkę z masłem, dodaj cukier i proszek, wymieszaj. Zrób wgłębienie i wbij jajka i żółtka. Ponownie wymieszaj (najwygodniej cały czas robić to nożem) dodaj śmietanę i szybko zagnieć, by masło nie zaczęło się rozpuszczać. Zrób z ciasta kulkę, trochę ją spłaszcz, włóż do foliowej torebki i schowaj do lodówki, najlepiej na całą noc.
Jabłka obierz, przełóż na dużą głęboką patelnię lub do rondla i duś na małym ogniu aż wyparuje woda. Kiedy jabłka będą gotowe, dodaj cukier i cynamon do smaku, dokładnie wymieszaj.
Wyjmij ciasto z lodówki. Przekrój je na 3 części (powstaną z nich spód, brzegi i wierzch). Krój ciasto w plastry (trochę cieńsze niż 1 cm) i najpierw wyłóż dno tortownicy tak, żeby całe było pokryte. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180-190 stopni) i upiecz na złoty kolor (ok. 30 minut). Wyjmij i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Mamy już dno :)
Posyp dno bułką tartą. Brzegi tortownicy wyłóż drugą częścią ciasta i przełóż jabłka. Na jabłka połóż trzecią część ciasta. Możesz wyciąć z ciasta paski lub przykryć cały wierzch szarlotki (w opcji drugiej należy porobić widelcem dziurki w cieście, żeby jabłka cały czas parowały podczas pieczenia). Wstaw szarlotkę ponownie do piekarnika na ok.1,5 godziny (aż wierzch będzie chrupiący i złoty). Po wyjęciu posyp cukrem pudrem i pozostaw do wystygnięcia.
Smacznego!