22.12.12

BłogoWSTAWIONYCH ŚWIĄT!

Kochani!
Niech te Święta będą dla Was wyjątkowe.
Niech spełniają się marzenia.
Trzymajcie bliskich bardzo blisko.
A talerze jeszcze bliżej ;)
Cieszcie się sobą.
Jedzcie, pijcie i nie tyjcie!

PSss. I moja prośba do Was. Świętujmy, nie marnujmy.
Pamiętajmy, że gdzieś są ci, którzy mają mniej. Gotujemy, ile zjemy!

Do zobaczenia za rok ;)
Ściskam Was gorąco i mocno.

Wasza Katarzynka 


18.12.12

Jabłka w cieście pistacjowym i myśl złota :)

Rano zdążyłam pomalować trzy paznokcie.
Letni płyn w spryskiwaczach cudem odmarzł.
Samochód przezornie założył czapkę.
Na śniadanie wczorajsza kolacja.
Do herbaty rogal orzechowy.
Pogoda zimowa.
Zapał wiosenny.
Jest dobrze.
Jest urlop.
Będą Święta.

PSss. Mamuś, wszystkiego najlepszego! Jeszcze przynajmniej 100 lat cieszenia się wszystkim!



ZIMOWE JABŁKO W CIEŚCIE PISTACJOWYM
WINTER MINI APPLE PIES WITH PISTACHIOS & CREAM

1 duże twarde jabłko
1 jajko
4 łyżki mąki
5 łyżek mleka
2 łyżeczki pasty pistacjowej
masło do smażenia
śmietana 36%
cukier puder

Do wysokiej miski wbij jajko. Dodaj mąkę i wymieszaj. Wlej mleko, dodaj pastę i zmiksuj na gładkie ciasto. (pastę pistacjową można zastąpić garścią dokładnie zblendowanych lub zbitych w moździerzu pistacji solonych). Jabłko pokrój w plastry grubości ok. 1 cm, maczaj w cieście i smaż na maśle ok. 5-7 minut z każdej strony. Podawaj z bardzo dużą ilością gęstej śmietany udekorowane pistacjami i posypane cukrem. Smacznego!


9.12.12

Czuję pomarańcze. Widzę czekoladę.

Jestem z tymi co w kuchni.
Trzymam kciuki za wypieki.
Kibicuję karpiom. Ściskam pierogi.
Puszczam oko do tego z brodą.

Na zadyszkę, czekolada.
Z pomarańczową nutką.
Świąteczna codzienność...

Życzę Wam tygodnia pachnącego kapustą i cynamonem!
(razem i na zmianę ;))



KOSTKA CZEKOLADOWA Z WANILIĄ, ORZECHAMI I NUTĄ POMARAŃCZY
CHOCOLATE BARS WITH VANILLA, NUTS & ORANGE FLAVOUR

Na formę ok. 20x30 cm:

4 tabliczki czekolady deserowej
puszka słodkiego mleka skondensowanego
2 garści orzechów laskowych
2 garści potłuczonych ulubionych herbatników
1 łyżeczka pasty waniliowej
2-3 krople ekstraktu pomarańczowego

Nad garnkiem z gotującą się powoli wodą (ok.2 cm od dna) postaw miskę. Dno miski nie powinno dotykać wody. Wrzuć do miski dobrze pokruszoną czekoladę i roztop ją, powoli mieszając. Kiedy czekolada prawie się rozpłynie, dodaj puszkę mleka i pastę waniliową. Mieszaj cały czas i kiedy tylko grudki czekoladowe znikną, zdejmij miskę z garnka. Szybko dodaj orzechy, herbatniki
i kropelki pomarańczy. Energicznie wymieszaj i wylej równomiernie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw na godzinę do delikatnego przestygnięcia, potem wstaw do lodówki na ok 2-3 godziny. Wyjmij z formy, odklej papier i krój, jak Ci wyobraźnia podpowie. W przedświątecznej gorączce, niezastąpione :) Smacznego!