29.3.13

I niech się kurczaczy choć sypie!

Baran z królem węszą wiosnę,
choć prognozy mniej radosne :)

Mimo wszystko, niech to będzie Wielkanoc!
Życzę Wam samych dobrych nastrojów i krągłych bałwanów...



19.3.13

Śniadanie prawie na trawie

Muszę mieć notes przy łóżku.
Za dużo mi się wymyka przed snem.
Czarno widzę pisanie po ciemku.
Nie wszystko trzeba rozumieć.
Ważne, żeby nie uciekło.
I hyc, do szuflady!
Rankiem będzie jak znalazł ;-)

Nie wiem jak Wy, ale ja mam dziś ochotę na leniwe śniadanie... za oknem robi się zielono, a zimy już nie ma, prawda?


SAŁATKA ŚNIADANIOWA Z JAJKIEM I CHEDDAREM
FAST NO RECIPE SALAD WITH EGGS & CHEDDAR CHEESE

Na 2 porcje:
2 garści listków szpinaku
10-15 pomidorków koktajlowych
4 łyżki startego cheddara
6 jajek przepiórczych
Sos:
4 łyżki oliwy
1 łyżka octu cydrowego
szczypta brązowego cukru

Jajka włóż do garnuszka z zimną wodą i ugotuj, ok. 3 minuty. Szpinak i pomidorki umyj i osusz. Pomidorki przekrój na pół. Wszystko przełóż do miski. Składniki na sos, oliwę, ocet i cukier zakręć szczelnie w słoiczku i dobrze wymieszaj potrząsając energicznie. Polej warzywa i jajka sosem, całość posyp serem. Gotowe! Ekspresowe śniadanie, (ciut na wyrost) w wiosennym wydaniu. Najlepiej smakuje z ciepłą chrupiącą grzanką.


14.3.13

Pierwsza gwiazdka *

No i stało się :-)
Wielkie gratulacje dla Atelier Amaro!
Zjem dziś za Pana Panie Wojciechu grochówkę.
Dobra wyszła.
Możemy być dumni.

PS. Panie Karolu, ja nadal tylko Pana kocham.



11.3.13

Melduje się serek wyborny z pistacją :-)

Widziałam rano Wiosnę za rogiem.
Na skrzyżowaniu Mrozów i Śniegów.
Nie miała butów.
A na mojej nowej ulicy nie ma bloków.
Ludzie spacerują.
A ja padam ze szczęścia.
W końcu zamieszkaliśmy gdzie trzeba!
I zjedliśmy śniadanie jak ludzie :-)


SEREK WYBORNY Z PISTACJAMI
BREAKFAST CHEESE SPREAD WITH PISTACHIOS 

250 g białego sera tłustego
1 łyżka śmietany
3 łyżeczki kaparów
3-4 łyżeczki oliwy
pół ząbka czosnku
10-15 listków lubczyku
10-15 listków natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
pistacje do posypania (ok. garść)

Ser, śmietanę i oliwę przełóż do miski i dobrze wymieszaj. Pozostałe składniki, oprócz pistacji, bardzo drobno posiekaj i dokładnie wymieszaj z serową masą. Można również wszystko włożyć do blendera i zmiksować na zieloną gładką masę. W obu przypadkach, gotowy serek przełóż do miseczki, posyp solidną porcją pistacji i polej oliwą. Gotowe! Serek idealnie nadaje się do kanapek, ale też jako przekąska np. z krakersami. Smacznego!

4.3.13

Dzik i przepiórka szukają wiosny

Dzisiejszy dzień mógłby coś przynieść.
Dobrą myśl w złą godzinę.
Karnawał na balkonie.
Albo chociaż burzę w szklance wody.
Jedno jest pewne.
Kiedy przyjdzie wiosna nie będę tracić czasu.
Tylko kiedy to będzie?

Na oczekiwanie dobry jest dzik. Na dłużący się czas przepiórka. Na długie oczekiwanie koniecznie i dzik i przepiórka.
A schab z dzika pieczony przez Gie. w niskiej temperaturze to już w ogóle jest dobry na wszystko...

Tygodnia cudów Wam życzę!


SCHAB Z DZIKA Z PIECZARKAMI I JAJKIEM PRZEPIÓRCZYM
WILD BOAR LOIN WITH MUSHROOMS & QUAIL EGG

Na 2 porcje mięsa:
350 g schabu z dzika (w kawałku)
łyżeczka suszonego majeranku
sól, pieprz do smaku
1-2 łyżka masła do smażenia

Na 2 porcje pieczarek:
5 dużych pieczarek
płaska łyżka masła
1 łyżka sosu Worcestershire

Mięso oczyść i umyj, posyp solą, pieprzem i majerankiem, odstaw na ok. 2 godziny do lodówki. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 96 stopni (nie musi być idealne, ważne, żeby temperatura nie przekroczyła 100 stopni). 
Na patelni rozpuść masło. Obsmaż mięso ze wszystkich stron na bardzo dużym ogniu, aż powstanie brązowa skórka. Obsmażony schab przełóż do naczynia do pieczenia, wbij termometr i piecz aż mięso osiągnie temperaturę ok 60 stopni, wtedy będzie gotowe. Zwykle zajmuje to około godziny. 

Pieczarki dobrze umyj lub obierz, pokrój w cienkie plasterki. Masło rozgrzej na patelni, wrzuć grzyby i obsmażaj na dość dużym ogniu, żeby nie puściły wody. Powinny brązowieć, a nie się dusić. Kiedy pieczarki nabiorą koloru wlej sos i smaż jeszcze ok. 1-2 minuty, aż wyparuje ostrość octu. Gotowe.

Dzika można serwować z purée ziemniaczanym i grzybkami marynowanymi, lub tak jak na zdjęciach - na grzance z pieczarkami i sadzonym jajkiem przepiórczym. Smacznego!