29.5.13

RaBARAbara?

Malinowe serpentyny. Kwaśne miny.
Różowe okulary. Słodyczy gary.
Pragnienia do gaszenia. Szklaneczki do tulenia…

Póki jest, zamieniam go w boski napój. Dzielę z truskawkami i wanilią. 
Ktoś ma ochotę na słodko-kwaśne rabarabara? 

To całkiem dobry pomysł na długi weekend ;-)



KOMPOT RABARBAROWY Z TRUSKAWKĄ I WANILIĄ
RUBARB-STRAWBERRY DRINK

ok. 1 kg rabarbaru 
0,5 kg truskawek
120 g cukru
płaska łyżeczka pasty waniliowej
3 litry wody

Rabarbar i truskawki umyj, oczyść. Łodygi pokrój w kawałki ok. 1 cm, truskawki na ćwiartki. Włóż do dużego garnka, dodaj wanilię i zasyp cukrem. Zostaw na 30-40 minut. Dolej wodę i gotuj na średnim ogniu 40 minut. Przecedź przez drobne sitko, przelej do dzbanków. Smacznego.


23.5.13

Szparagi na dzień dobry!


Jeśli jeszcze jesteście w stanie je jeść, to jedzcie!
Smażone, pieczone, duszone, solo lub w towarzystwie...
Nie czekajcie do obiadu. Proponuję zacząć od rana. Od treściwego śniadania.
Szparagi, jajko, bułeczka i ukryty serowy smaczek...
Szparagi dają moc!



KANAPKA ZE SZPARAGIEM, JAJECZNICĄ I GORGONZOLĄ
ASPARAGUS, EGGS & GORGONZOLA SANDWICH

Na 2 kanapki:
duża ciabatta
2 jajka
8 szparagów
łyżeczka masła
płaska łyżka gorgonzoli
sól, pieprz do smaku

Szparagi umyj, obetnij twarde końcówki i gotuj we wrzącej osolonej wodzie 5-8 minut. Odcedź, pokrój na kawałki długości
ok. 5 cm lub pozostaw w całości. Ciabattę przekrój i podziel na dwie kanapki. Podpiecz w tosterze. Na patelni rozgrzej masło
z serem, dodaj szparagi i podsmażaj na sporym ogniu 2-3 minuty. Przełóż na ciabattę. Na tą samą patelnię wbij jajka, dopraw solą i pieprzem,  smaż do ulubionej konsystencji. Przełóż na szparagi. Przykryj drugą połówką bułki. Gotowe!
Serowa, złota skorupka na szparagach smakuje fantastycznie!

17.5.13

Zielonkawy chłodnik z jajkiem, czyli ziółka i spółka.

Bez gadania, biorę się do gotowania!

Cieszy mnie perspektywa upalnego weekendu i wielkiego obżarstwa ;-)
Zajadajcie chłodniki i pamiętajcie o parasolach.






CHŁODNIK ZIOŁOWY Z JAJKIEM 
POLISH COLD SOUP "CHŁODNIK"

Na 3-4 porcje:
400 g kefiru
400 g kwaśnego jogurtu naturalnego
100 g śmietany 22%
szklanka bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku
1/3 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka koperku
1/3 pęczka natki pietruszki
garstka rukoli
10 listków bazylii
5 gałązek kolendry
5 łyżek oliwy
sól, pieprz

Połowę szczypiorku, koperku i natki zmiksuj z czosnkiem, kolendrą, bazylią i oliwą. Resztę składników dokładnie i bardzo drobno posiekaj lub potnij nożyczkami. Przełóż wszystko do garnka, zalej jogurtem, śmietaną i kefirem. Dokładnie wymieszaj i dolewaj chłodny bulion, tyle, żeby zupa nie była zbyt gęsta. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na godzinę. Podawaj z ćwiartkami jajka na twardo, kurzego lub przepiórczego. Gotowe! 
Chłodnik dobrze jest zrobić dzień wcześniej. Przegryziony smakuje duużo lepiej, niż pierwszego dnia.

11.5.13

Różowe okulary i jaja z Bombaju :-)

Z jednej strony góry. Z drugiej morze.
Nie da się uciec od nic-nie-robienia.
Od przypływu do odpływu.
Łatwo pójść na dno lenistwa.
Stoczyć się pod rozgrzany parasol.
I leżeć.
I leżeć...

Zanurkujmy w wakacyjne klimaty.
Zakopcie, choć na chwilę, stopy w mokrym piasku.
Talerz tysiąca kolorów na rozgrzewkę dobrych myśli!
Gorącego wieczoru 



SAŁATKA "BOMBAY LUNCH" Z KREWETKAMI I RÓŻOWYM JAJKIEM
"BOMBAY LUNCH" SALAD WITH SHRIMPS & BEET PICKLED EGG

Na 2 porcje sałatki:
4-6 dużych świeżych krewetek
2 jajka marynowane w burakach
duża garść rukoli

Sos winny:
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki octu winnego
szczypta brązowego cukry

Krewetki umyj, oczyść i nabij na patyczki do szaszłyków. Piecz na mocno rozgrzanym grillu po 4 minuty z każdej strony. Odłóż na bok do lekkiego wystudzenia. Przygotuj sos. Wlej składniki do małego słoiczka, szczelnie zamknij i potrząsaj do połączenia się składników w gładki sos. Rukolę umyj i wymieszaj z sosem. Przełóż do miseczek, udekoruj ćwiartkami jajek i dodaj krewetki. Gotowe i pyszne!

RÓŻOWE JAJKA
BEET PICKLED EGGS

3 jajka
3/4 szklanki wody
100 ml koncentratu barszczu czerwonego
3-4 łyżki octu winnego
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren czerwonego pieprzu
3 gałązki świeżego tymianku
1 goździk
płaska łyżeczka cukru trzcinowego

Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz. Włóż do szerokiego słoika ( ok 0,5 litra). Dodaj przyprawy, zalej płynnymi składnikami. Zamknij słoik, lekko potrząśnij, żeby wszystko się połączyło. Wstaw na lodówki na 2 dni. Po tym czasie ok. połowa białka nabierze koloru. Zrobione ;-)


3.5.13

Frykasy Okrasy na 100. post

Sporo się już nagotowałam :-)
A ile się nie udało....
Więcej się udało.
Były wielkie rozczarowania.
Niespodziewane sukcesy.
Nawet zasłużone brawa.
Będzie więcej.
Jak długo będziecie jeść i czytać.

Świętuję z Okrasą. Zawsze jest ze mną kiedy dzieje się coś dobrego ;-)

Życzę Wam pięknego weekendu. Wkrótce kilka fotek z mojej wczesnej majówki. Było gorąco!



KREM Z PORÓW Z WĘDZONYM TWAROGIEM I OSTRYM MASŁEM*
LEEK CREAM SOUP WITH SMOKED CHEESE & CHILI BUTTER

Na 4-5 porcji:
600-650 g pora (tylko białe części)
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki mielonej peperoncino rosso (albo chili)
1/2 cebuli
3 małe ziemniaki
100 ml białego półwytrawnego wina
1,5 szklanki bulionu warzywnego
100g śmietany 30%
1 łyżka oliwy
2 łyżki masła

Do dekoracji:
100-120 g wędzonego twarogu
szczypiorek
masło czosnkowe z chili (przepis tutaj)

Pory oczyść, pokrój w krążki, nie muszą być specjalnie cienkie. Do rozgrzanego rondla wlej oliwę, dodaj masło. Kiedy zacznie się pienić dodaj posiekany czosnek i cebulę. Obsmaż 2-3 minut. Dodaj pora i dalej obsmażaj na dość dużym ogniu ok. 5 minut, żeby składniki złapały odrobinę złotego koloru. Dolej wino, odparuj. Ziemniaki obierz, pokrój w grubą kostkę i dodaj do porów. Zalej bulionem, przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 20-30 minut. Zdejmij z ognia, wlej śmietanę i dokładnie zmiksuj. Wlej do miseczek, na każdą porcję pokrusz ser, dodaj szczypiorek i wiórki zmrożonego masła. Zupa wygląda i pachnie wspaniale. Smacznego!

* Inspirowane przepisem i pomysłem Karola Okrasy.... (którego wielbię nieustannie).