17.5.13

Zielonkawy chłodnik z jajkiem, czyli ziółka i spółka.

Bez gadania, biorę się do gotowania!

Cieszy mnie perspektywa upalnego weekendu i wielkiego obżarstwa ;-)
Zajadajcie chłodniki i pamiętajcie o parasolach.






CHŁODNIK ZIOŁOWY Z JAJKIEM 
POLISH COLD SOUP "CHŁODNIK"

Na 3-4 porcje:
400 g kefiru
400 g kwaśnego jogurtu naturalnego
100 g śmietany 22%
szklanka bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku
1/3 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka koperku
1/3 pęczka natki pietruszki
garstka rukoli
10 listków bazylii
5 gałązek kolendry
5 łyżek oliwy
sól, pieprz

Połowę szczypiorku, koperku i natki zmiksuj z czosnkiem, kolendrą, bazylią i oliwą. Resztę składników dokładnie i bardzo drobno posiekaj lub potnij nożyczkami. Przełóż wszystko do garnka, zalej jogurtem, śmietaną i kefirem. Dokładnie wymieszaj i dolewaj chłodny bulion, tyle, żeby zupa nie była zbyt gęsta. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na godzinę. Podawaj z ćwiartkami jajka na twardo, kurzego lub przepiórczego. Gotowe! 
Chłodnik dobrze jest zrobić dzień wcześniej. Przegryziony smakuje duużo lepiej, niż pierwszego dnia.

9 komentarzy:

M&K pisze...

Mogę się poczęstować? Wygląda bardzo smakowicie - aż ślinka cieknie ;) A zdjęcia- mistrzowskie!
Udanego weekendu ;*

Moni pisze...

pyyyszne... :)
uwielbiam takie zielone kombinacje. u mnie tylko trochę z przewagą kopru

emigr pisze...

Pysznosci-cudownosci! Ze juz o pieknych fotach nie wspomne:)
U nas niestety pizdzi jak na dworcu w kieleckiem, wiec w miejsce chlodnika bardziej pasowalaby mi dzisiaj micha goracego zurku, z jajem oczywiscie;)
Zatem upalnego i slonecznego, moze chociaz Wam sie uda!:*

Antenka pisze...

wsunęłabym go w taki ciepły dzień jak dzisiaj:)

Kamila pisze...

Pycha! Tylko tyle!

Unknown pisze...

Chłodniki są najlepsze ! Genialny przepis :>

Jagoda pisze...

Idealany na upalny dzień!

Unknown pisze...

Prześliczne zdjęcia a chłodnik jak to chłodnik- pyszny musi być !

katarzynka pisze...

M&K - dziękuje i oczywiście prosze się częstować.

Moni - fajne w nim jest właśnie to, ze każdy dobiera składniki i proporcje według upodobań. Są i tacy, którzy dodają ogórka. Zrób swoją wersję ;-)

kachna - wygrzeb jajo z chłodnika i wrzuć do żurku ;-) Na pewno dziś już słońce piecze, a Wy znowu urwaliście się z pracy i błąkacie się od miasta do miasta w poszukiwaniu czegoś na ząb! Już ja Cię znam. Bawcie się dobrze :**

Antenka, Kamila, claudia, Jagoda - baardzo dziękuję za ciepłe słowa w ciepły dzień! Życzę smacznego :-)