W grudniu w kuchni czas się toczy.
Tłum kucharz się tam tłoczy.
Każdy wrzuca w barszcz trzy grzyby.
Ten od ciast jest, ten od ryby.
Pichcą, skrobią, doprawiają.
Tłuką, brudzą, rozrabiają.
Efekt będzie jak marzenie!
Już dziś czuję... przejedzenie :-)
Owocnego pichcenia Kochani!
U mnie full fusion. Obok szarlotki pora na bigos.
♥
SZARLOTKA PALCE LIZAĆ Z MALINAMI
WINTER APPLE PIE WITH RASPBERRIES
Ciasto: (przepis po mini modyfikacjach od MARIANNY. Wdzięczności moc!)
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 zimne jajko
Duszone jabłka:
5 dużych jabłek (ja zwykle biorę kilka różnych odmian)
2 łyżki brązowego cukru
pół łyżeczki cynamonu
Sok z 1 dużej pomarańczy
ok. 20 mrożonych malin
cukier puder do posypania
Mąkę z masłem posiekaj, dodaj jajko i szybko zagnieć. Uformuj z ciasta kulę, włóż do torebki foliowej i odstaw do lodówki min. na godzinę. Jabłka obierz, pokrój w spore kawałki. Wyciśnij sok z pomarańczy. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wrzuć jabłka, dodaj cukier, cynamon i sok. Duś owoce na niewielkim ogniu aż większość kawałków się rozpadnie. Zdejmij z ognia i ostudź.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni, pieczenie góra/dół. Wyjmij ciasto z lodówki. Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok. 36-38 cm. Przeciągnij rozwałkowane ciasto na blachę do pieczenia (ja używam dna dużej tortownicy). Zimne jabłka wyłóż na środek pozostawiając kilka centymetrów wolnego brzegu, by wygodnie go zawinąć. Natnij brzegi nożyczkami w 5,6 miejscach i załóż je na jabłkowy farsz.
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 45 minut. Blacha powinna być większa niż placek bo ciasto odrobinę się rozpłynie. Malin można użyć do dekoracji każdej porcji lub upiec, wciskając w jabłkowy farsz. W obu wersjach jest pyszne. Chyba pieczone nawet lepsze, bo bardziej aromatyczne. Jak kto lubi.
Wystudzony placek posyp niewielką ilością cukru pudru. Gotowe!
2 komentarze:
Biję brawo! :D
ale pyszne widoki:) cudna szarlotka!
Prześlij komentarz