Pierwsza warstwa gładka, aksamitna, miękka. Lekka, ale najdłużej trzyma ciepło.
Pyszna zupa dyniowa z sokiem marchewkowym i parmezanem.
Kolejna część garderoby konkretniejsza, grubsza. Naturalne wypełnienie, nie do przecenienia.
Francuskie ciasto z porami w maśle, szpinakiem, jajkiem przepiórczym i grana padano.
Na koniec coś od siebie. Stylowy drobiazg. Słodki dodatek.
Krem z ricotty z konfiturą wiśniową.
Dziś zakładam pierwszą warstwę. Oswajam zimę. Wkrótce kolejne dwie.
Do zobaczenia! Trzymajcie się ciepło!
ZUPA DYNIOWA Z SOKIEM MARCHEWKOWYM I PARMEZANEM
PUMPKIN SOUP WITH CARROT JUICE, PARMESAN & CREAM
Składniki na ok.2l zupy:
1,8-2kg dyni
1l świeżego soku marchewkowego
50-70 g tartego parmezany
100-120ml śmietany 22% (w temp. pokojowej)
1,5 kostki rosołowej warzywnej
3 łyżki oliwy z oliwek
(opcjonalnie 10 ziaren czarnego pieprzu)
Dynię obierz i pokrój w kostkę. Do dużego garnka wlej oliwę, dodaj dynię i duś na średnim ogniu pod przykryciem, aż dynia zacznie mięknąć i lekko się rozpadać (opcjonalnie dodaj pieprz). Dodaj kostki rosołowe i sok. Gotuj 10-15 minut. Dodaj drobno tarty parmezan i śmietanę. Przykryj i gotuj jeszcze 5 minut. Zmiksuj, przecedź przez drobne sito i gotowe! (W oryginale nie ma pieprzu. Ja go dodaję, zupa robi się wyraźniejsza.)
Zupa jest genialna. Idealnie pasuje do swojego autora Marco Pierre White'a (:-*)
5 komentarzy:
Pyszna zupa, już nie mogę się doczekać reszty :)
Wygląda przepysznie. Mam ochotę na taką zupkę :)
Smacznego miłe Panie :)
Prace trwają więc ciąg dalszy zimowej cebulki wkrótce.
zupa wygląda przepięknie! takie kolory zimą są idealne :)
olć - w rzeczywistości kolor jest jeszcze bardziej soczysty. Sprawdza się nawet przy -15 :)
Prześlij komentarz