5.1.12

Tarta grzechu warta ;-)

Idzie długi weekend. Raczej bez pogody. Pół prześpimy. Pół przejemy. Czyli wszystko co najlepsze :) Ten rok zaczynam zdecydowanie na słodko. Była już kiedyś słoneczna tarta z mango i miętą (po przepis zapraszam tutaj). Będzie tarta z kremem mascarpone, wanilią i prażonymi migdałami.
Robi się ją szybko i zawsze się udaje.
Żądza kulinarnych sukcesów rośnie wraz z pogarszającą się aurą :)
Zmywarka ostatnio tez jakaś ospała. Nie ma co jej przemęczać. Też dostanie wolne.
Wystarczy kawałek kartonu, nożyczki i kreda do tablicy, żeby było trochę zabawy i nie było zmywania.
Zapraszam do manufaktury zastawy „na raz” i smakowania w weekendowych wypiekach!

PSss... Justyś, połowa dla Ciebie!


TARTA Z MASCARPONE, WANILIĄ I MIGDAŁAMI
MASCARPONE TART WITH VANILLA AND ALMONDS

Składniki na 3 małe tarty (forma 15 cm średnicy)

Ciasto:
390 g mąki pszennej
100 g cukru białego
2 łyżeczki domowego cukru z wanilią (cukier waniliowy też przejdzie)
220 g masła

Krem (na jedną tartę):
200g serka mascarpone
250g gęstej śmietany 36%
ziarna z połowy laski wanilii
pół szklanki bardzo drobno zmielonych migdałów
łyżeczka cukru pudru
kilkanaście migdałów prażonych do dekoracji
ew. brązowy cukier do dekoracji (dla wielkich łasuchów)

Najpierw przygotuj krem, żeby zdążył się trochę schłodzić. Mascarpone wymieszaj ze śmietaną, dodaj ziarna wanilii, cukier puder i zmielone migdały. Dokładnie połącz i wstaw do lodówki.
Zacznij nagrzewać piekarnik do 180° C i w tym czasie przygotuj ciasto. Na stolnicę wysyp mąkę, cukier z wanilią
i cukier biały. Dodaj masło i dokładnie posiekaj składniki dużym nożem, żeby masło wmieszało się w sypkie składniki. Wyrób ciasto i wstaw na minimum pół godziny do lodówki. Pokrój w plastry ok. 0,5 cm i wyłóż nim foremkę na spodzie i brzegach (foremki nie trzeba smarować masłem). Piecz w środkowej części piekarnika, 15 minut.
Ostudź tartę. Wyjmij krem z lodówki, jeszcze raz delikatnie przemieszaj i wyłóż na ciasto. Udekoruj laską wanilii
i prażonymi migdałami. Można również posypać tartę cieniutką warstwą brązowego cukru. Smacznego!

10 komentarzy:

Kamila pisze...

Oooo, długo mnie nie było tutaj! Zresztą długo mnie nie było wszędzie, więc teraz z przyjemnością wszystko nadrobię :)
Zwłaszcza że tutaj same pyszności!
Tobie również wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)

Wiewióra pisze...

Bardzo bardzo mi się podoba ten pomysł :) i talerze i kremowy środek tart :)

Kasia pisze...

Coś wiem o takich żądzach kulinarnych :) Talerz idealny :)

anja pisze...

Piękna po prostu. I zdjęcia piękne. Patera bardzo pomysłowa :) Podoba mi się

Justyna pisze...

Świetna Tarta: )
uwielbiam migdały
zawsze chcialam zrobić to ciasto ; )
Przepis jest dobry ; )
Dopiero zaczynam zabawe z blogowaneimgotowaniem
cojapieke.blogspot.com/

Karola pisze...

MIAM MNIAM MNIAM! :))

katarzynka pisze...

Dziewczyny, dzięki za wszystkie komentarze. Cieszę się, że Wam się podoba, zwłaszcza, że to było pierwsze w moim życiu ciasto w stylu kruchego, które mi się udało.

Kamila - dobrze że już jesteś :)
Kasia - dobra i zdrowa motywacja to połowa sukcesu!
Anja - produkcja talerzy jest wyjątkowo prosta, więc szybko możesz mieć swój.
Justyna - witam i zapraszam częściej.
Karola - do dzieła! :)

wykrywacz smaku pisze...

wygląda bardzo smakowicie, dziękujemy za zdjęcie!

MaDemoiselle pisze...

Wygląda bardzo apetycznie! A ja mam mascarpone w lodówce... :)

GotującaWmM pisze...

Przepis wydaje się bardzo smaczny :) I bardzo podobają mi się zdjęcia :)