Siedzenie przy gorącym piekarniku i zaglądanie przez szybkę zawsze mnie cieszy. I choć tym razem nie wyniuchałam moich ulubionych ziemniaków z czosnkiem i rozmarynem to widok też był fajny. Serca, gwiazdki i niedźwiadki pachniały masłem i cukrem. Kocham te ciasteczka! I wiem, że nie tylko ja :)
CIASTECZKA Z KAŻDEJ OKAZJI
EASY BUTTER & SUGAR COOKIES
200 g masła
200 g cukru
2 jajka
500 g mąki pszennej
ewentualnie:
80g potłuczonych migdałów/ orzechów włoskich/ nerkowców/ rodzynek
gruby cukier brązowy do dekoracji
Utrzyj masło z cukrem na gładką masę, a potem dodawaj jajka, jedno po drugim. Nawet jeśli składniki lekko się rozwarstwią to nie szkodzi, mąka je połączy. Po dodaniu jajek można dodać ulubione orzechy, albo nie dodawać nic.
Z orzechami czy bez, czas na mąkę. Najlepiej dosypywać małymi porcjami i mieszać. Czasami idzie na tyle ciężko,
że nie udaje mi się dodać aż pół kilo :) Jak ręce odmawiają posłuszeństwa można odpuścić. Naciągam przepis nawet do 450g i wszystko się udaje :)
Ciasto warto włożyć do lodówki na pół godziny. Lekko schłodzone daje się wałkować i można w nim wyciąć prawie każdy kształt. W piekarniku mało się "rozpływa" więc np. misie zachowują całkiem foremne uszy. Gotowe ciacha ułóż na blasze z papierem do pieczenia i do piekarnika 175 stopni na 12-15 minut. Gotowe!
4 komentarze:
o matko, jakie urocze te ciasteczka :)
Trzymam kciuki. I zycze motywacji. Duzo dobrej motywacji. Anna
Doskonale pamietam jaka radosc sprawia na poczatku kazdy oddany komentarz, jak sie ich wyczekuje i dokladnie rachuje... Wszystkiego dobrego
Anna
A ciasteczka pychaaa
Witaj :)
Zaglądam po raz pierwszy, ale juz wiem, ze bede stałym gosciem. Zdjęcia sa przepiękne, masz talent do urzekających ujeć :)
Może mialabyś ochotę sprobować umieścić swoje fotografie na wykrywaczu smaku? Jesli pozwolisz sobie doradzić, to naprawdę warto, dużo osób tam zagląda żeby 'nakarmić' oczy pięknymi zdjęciami.
Trzymam kciuki i powodzenia!
Dziękuję Wam za komentarze.
Kamila, na pewno się do wykrywacza wkrótce dołączę, dzięki za podpowiedź.
Życzę Wam i sobie dalszych smacznych widoków :)
Prześlij komentarz