25.1.12

Sezon na cebulkę!

No i jest! Prawdziwa zima. Jesienne płaszczyki idą w odstawkę. Spacer w kozakach grozi wypadkiem. Trzeba się porządnie przygotować do (podobno) śnieżnego weekendu. Treściwie i ciepło. Wygodnie, ale stylowo, ze smakiem. Oczywiście kulinarnie. Jak to zimą. Na cebulkę.
Pierwsza warstwa gładka, aksamitna, miękka. Lekka, ale najdłużej trzyma ciepło.
Pyszna zupa dyniowa z sokiem marchewkowym i parmezanem. 
Kolejna część garderoby konkretniejsza, grubsza. Naturalne wypełnienie,  nie do przecenienia.
Francuskie ciasto z porami w maśle, szpinakiem, jajkiem przepiórczym i grana padano.

Na koniec coś od siebie. Stylowy drobiazg. Słodki dodatek.
Krem z ricotty z konfiturą wiśniową.

Dziś zakładam pierwszą warstwę. Oswajam zimę. Wkrótce kolejne dwie.
Do zobaczenia! Trzymajcie się ciepło!

 
 
 

ZUPA DYNIOWA Z SOKIEM MARCHEWKOWYM I PARMEZANEM
PUMPKIN SOUP WITH CARROT JUICE, PARMESAN & CREAM

Składniki na ok.2l zupy:
1,8-2kg dyni
1l świeżego soku marchewkowego
50-70 g tartego parmezany
100-120ml śmietany 22% (w temp. pokojowej)
1,5 kostki rosołowej warzywnej
3 łyżki oliwy z oliwek
(opcjonalnie 10 ziaren czarnego pieprzu)

Dynię obierz i pokrój w kostkę.  Do dużego garnka wlej oliwę, dodaj dynię i duś na średnim ogniu pod przykryciem, aż dynia zacznie mięknąć i lekko się rozpadać (opcjonalnie dodaj pieprz). Dodaj kostki rosołowe i sok. Gotuj 10-15 minut. Dodaj drobno tarty parmezan i śmietanę. Przykryj i gotuj jeszcze 5 minut. Zmiksuj, przecedź przez drobne sito i gotowe! (W oryginale nie ma pieprzu. Ja go dodaję, zupa robi się wyraźniejsza.)

Zupa jest genialna. Idealnie pasuje do swojego autora Marco Pierre White'a (:-*)

5 komentarzy:

Kamila pisze...

Pyszna zupa, już nie mogę się doczekać reszty :)

anja pisze...

Wygląda przepysznie. Mam ochotę na taką zupkę :)

onionchoco pisze...

Smacznego miłe Panie :)
Prace trwają więc ciąg dalszy zimowej cebulki wkrótce.

olć pisze...

zupa wygląda przepięknie! takie kolory zimą są idealne :)

onionchoco pisze...

olć - w rzeczywistości kolor jest jeszcze bardziej soczysty. Sprawdza się nawet przy -15 :)