26.6.12

Morelki Karmelki Paddingtona


Jak go znam to wysmaruje się cały!
Słodkie, lepiące, waniliowe.
Ciepłe, gęste, mięciutkie.
Z cynamonowym charakterkiem.
Po ogonki utaplane w bursztynie.
Słoneczne morelki pierwsza klasa…
bo i Miś na wagę złota :-)

Wcinajcie 



MORELKI KARMELKI PADDINGTONA
PADDINGTON BEAR APRICOTS IN CARAMEL

Na 2 spore misiowe porcje:
400 g moreli
50 g masła
5 czubatych łyżek cukru drobnego białego
1/4 laski wanilii (skórka i wyciśnięte ziarenka)
1/2 laski cynamonu
4 goździki

Morele umyj, przekrój na połówki i wyjmij pestki. Na średniej wielkości patelni z grubym dnem roztop masło na małym ogniu. Dodaj cukier i gotuj mieszając ok.4-5 minut, do lekko złotawego koloru. Dodaj goździki, cynamon i wanilię. Włóż połówki moreli, skórką do góry. Gotuj około 10 minut, potrząsając patelnią co 2-3 minut. Karmel powinien zacząć brązowieć, gęstnieć i przyklejać się do owoców. Obróć brzoskwinie i gotuj ok.5 minut. Jeszcze raz obróć skórką do góry na kolejne 5 minut. Teraz karmel powinien być już bardzo gęsty. Gotowe. Podawaj od razu, na ciepło. Dla wielkich łasuchów, może być dodatkowo gałka lodów waniliowych. Albo grubaśny kawałek chałki na misiowe śniadanie!
Czas gotowania podaję dość umownie – najważniejsze, żeby karmel się nie spalił, a twardość owoców zależy już od Waszych upodobań. Jeśli morele są bardzo małe można zrobić je w całości. Wyglądają wtedy jeszcze ładniej, ale są z pestkami.
Coś za coś :-)
Smacznego!



16 komentarzy:

Magdalena pisze...

Uwielbiam tego MISIA :)

katie pisze...

Świetny pomysł :) Oglądałam kreskówki z Paddingtonem jak byłam młodsza.

katarzynka pisze...

Magdalena - rozumiem Cię, trudno go nie lubić :)

katie - dzięki. Jak widać na fotkach, ja do dziś czytuje i czuję, że się nie starzeję :)

Unknown pisze...

Wyglądają bajecznie szczególnie w towarzystwie Paddingtona :)

Z serdecznymi pozdrowieniami,
Edith

katarzynka pisze...

Edith - w tajemnicy powiem Ci, że nawet bez misia dają radę :) Ale z misiem są lepsze ;)
Pozdrawiam Cię gorąco.

skoraq cooks pisze...

Chętnie bym się rozpłynęłam w tej cudownej owocowej słodyczy :-)

kulinarna mekka pisze...

uff.. nareszcie! cos mi sie popsulo i nie mialam internetu! :O nawet sie nie spodziewalam, ze tak mi go bedzie brakowalo. ale przede wszystkim brakowalo mi kasienko twoich smakolyków i wierszy!! zarówno jedne, jak i drugie sa cudowne, poprawiaja humor i - wiem, wiem - juz to pisalam, ale musze znowu: wywoluja ZAWSZE usmiech na twarzy! najchetniej chcialabym miec twoja ksiazke kucharska, z tymi pieknymi zdjeciami i przecudownymi historyjkami. wiem, ze jedna lezalaby na nocnym stoliku, a druga przy szezlagu, zebym mogla do niej co chwile zagladac!! moze kiedys uda ci sie wydac taka ksiazke?? prosze o pierwszy egzemplarz... please! :D
a morelki zaserwuje gosciom w sobote na deser! zrobie do nich lody waniliowe z karamelizowanymi orzechami wloskimi! mniam, mniam!! dzieki za pomysl & przepis. caluski!

katarzynka pisze...

Basia -ooo rany, aż nie wiem co napisać... ale Ty mnie rozpieszczasz!
Dziękuję Ci baaardzo.
Moooże kiedyś, kto wie :) Będzie ręcznie numerowana. 1,2,3 już dziś są Twoje, obiecuję!
Cieszę się, że morelki wejdą w życie, są naprawdę pyszne. Mam nadzieję, że też je polubicie. Czekam oczywiście na szczegółową recenzję :)
Buuuziaki i jeszcze raz, bardzo Ci dziękuję za te piękne słowa.

Nieśka pisze...

Widziałam już je, ale myślałam, że jeszcze nie polskie, po ile kupowałaś?:P Jedne z moich ulubionych owoców! Muszę potworzyć jakieś słoiki i pojeść.

zufik pisze...

Ależ tu słodko!..:)

kulinarna mekka pisze...

ps. trzymam za slowo!! pierwsze trzy egzemplarze dla mnie. z dedykacja prosze!!!

katarzynka pisze...

Nieśka - myślę, że nasze, chyba po 6 za kilo. Były wyjątkowo słodkie, małe i nie wyglądały jak z żurnala - miały więc wszystkie cechy "naszych" :)
No ja je też lubię, to wdzięczne owoce więc możesz przerobić na 100 sposobów.

zufik - a jakoś tak wyszło :) Na niepogodę.

Basia - zaklepane! ale obawiam się, że musisz być baaaardzo cierpliwa :))

Anonimowy pisze...

Dosłownie i w przenośni - SWEET :)

emigr pisze...

Piekniuskie i pysznuskie! Mowisz, ze Mis jada z chalka? Hmmmm...ja zdecydowanie wybieram w wersji z lodami waniliowymi!;) Nie bedzie bitki z Misiem:)))
Forza Italia! Niech moc bedzie z "chopakami"!;)
Muaaa!:*
p.s. ciekawa jestem co na to Basia z Kulinarnej Mekki...:P

anna pisze...

Misia przypominam czasami troche z wygladu, ale juz upodobanie do slodkiego laczy nas absolutnie...

Tez bym wcinala, oj lyzka od zupy... takie karmelki do utaplania palcow w bursztynie: A potem wylizalabym kazdy, jeden po drugim :-)

Polnocne usciski

Anna

katarzynka pisze...

kachna - chyba się wczoraj najedli tych moich karmelków! Forza Italia! Chociaż... w niedzielę będę miała rozdarte serce. Muszę to chyba czymś zajeść. Ale póki co, cieszmy się, że pizza pokonała kiełbaski z piwem :)
Buziaki wielkie i coraz słoneczniejsze... nareszcie.

anno - ale nam się morelowo zrobiło :) Polecam Ci przepis do wypróbowania, no i cały czas zalegam z moim muso-kisielkiem, ale pamiętam i będzie na pewno.

Ściskam Cię gorąco, bo pogoda już na to pozwala :)