TARTA Z MASCARPONE, MANGO I ŚWIEŻĄ MIĘTĄ
MANGO TART WITH MASCARPONE AND FRESH MINTSkładniki na 3 małe tarty (forma 15 cm średnicy)
Ciasto:
390 g mąki pszennej
100 g cukru
2 łyżeczki domowego cukru z wanilią (cukier waniliowy też przejdzie)
220 g masła
Krem:
350 g serka mascarpone
200g śmietany
ziarna z połowy laski wanilii
4 łyżki syropu klonowego
3 dojrzałe mango (jedno ja każdą tartę)
świeża mięta (zależnie od upodobać, ja daję 10 listków na tartę)
Na stolnicę lub blat wysyp wymieszane ze sobą: mąkę, cukier z wanilią i cukier zwykły. Dodaj masło i dokładnie posiekaj składniki dużym nożem, żeby masło wmieszało się w sypkie składniki. Wyrób ciasto i wstaw na minimum pół godziny do lodówki. Chłodne ciasto pokrój w plastry ok. 0,5 cm i wyłóż nim foremkę na spodzie i brzegach. Upiecz w środkowej części piekarnika, ok. 15 minut, 180° C. Wyjmij i odstaw do wystygnięcia. Wszystkie składniki kremu włóż do miski i dokładnie wymieszaj. Mango obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj posiekaną miętę
i wymieszaj. Przełóż krem na zimne ciasto. Nałóż na wierzch mango i od razu podawaj. Smacznego!
7 komentarzy:
Słoneczna, w sam raz na niepogodę :)
Jestem uratowana! :) u nas w Krk, też leje i okropnie wieje-łeb chce urwać!
Robimy akcję uratować banany? :D
Pozdrawiam!
właśnie tego mi potrzeba, trochę słońca i otymizmu, dzięki :-)
O BOŻE! nie mogę !
cudownie wygląda, bankowo cudnie smakuję, muszę muszę muszę ją zrobić !
:))
Dzięki za komentarze :)
Pepa: Pewnie! Choć u mnie rzadko kiedy doczekują stanu ratunkowego, bo lubię najbardziej zielone i cierpkie :) ale chętnie zrobię suszone z cynamonem.
łakomczuchy: optymizmu starczy Wam na 10 takich tart! Czekam zatem na zdjęcia :)
uwielbiam zaklinać pogodę w ten sposób. Pyszne słoneczne kolory u Ciebie!
Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
rewelacyjna! taka... letnia ta tarta :) dla mnie idealna bo jestem mangomaniaczką :)
Prześlij komentarz