10.7.14

DLA WSZYSTKOZJADA

I dźwigam codziennie te siaty
chcę Ci coś ugotować
żebyś głodny nie chodził
żebyś miał siłę pracować

A ty mi w zamian przynosisz
zygzak łyżeczką skrobany
kostki, skórki, ogonki
I na jutro lepsze plany...


LETNIA MICHA
BOWL OF SUMMER

20 dkg bobu (ugotowanego i obranego)
20 dkg zielonego groszku (obgotowanego i obranego)
30 dkg wędzonej kiełbasy
puszka pomidorków cherry (u mnie Mutti, 400 g)
1 mała cukinia
pół średniej czerwonej papryki
1 średnia cebula
1 mały ząbek czosnku
garść rukoli
4 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku

2 łyżki oliwy rozgrzej na patelni na sporym ogniu. Wrzuć pokrojony w plasterki czosnek. Smaż, aż plasterki zbrązowieją, ok. 2 minuty. Wyjmij czosnek z tłuszczu i wyrzuć. Dodaj na patelnię pokrojoną w plasterki kiełbasę. Kiedy się przysmaży, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż razem jeszcze 3-4 minuty. Zdejmij z patelni.
Wlej na patelnię pozostałą oliwę i rozgrzej. Dodaj pokrojoną w plasterki cukinię i paprykę. Smaż ok. 5 minut na dużym ogniu. Dołóż kiełbasę i cebulę, wlej pomidory z puszki. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 10 minut. Dopraw do smaku, dodaj groszek, gotuj minutę. Przełóż do miseczek, na wierzch ułóż bób i rukolę. Podawaj z bagietką. Smacznego!

6 komentarzy:

Kasieńka pisze...

Przepiękna miseczka! <3

mo. pisze...

Po 'moroszka skubie groszka' wiedziałam już, że drzemie w Tobie talent ale nie myślałam, że AŻ tak wielki. Mów, mów do mnie wierszem :)

Zrobione, rzecz jasna!

Unknown pisze...

Poetka, wiadomo:)

Karolina Ramos pisze...

Jakkolwiek dziwnie to nie zabrzmi - nigdy nie jadłam bobu!

cookingforemily pisze...

weszłam na Twojego bloga 10 min temu i przez 10 minut przecieram oczy. wszystko do mnie tu trafia. a jestem powściągliwa. no ale po tym wpisie to po prostu nie mogłam nie zostawić komentarza! bardzo

katarzynka pisze...

Dorota - no to mi się miło zrobiło, dziękuję!