To jedna z moich ulubionych past (obok tej z makreli). Robię ją bardzo często, w ilościach przemysłowych, a i tak zawsze znika szybciej niż planowałam. Lepszej rekomendacji nie szukam, ale smacznego życzę jak zawsze :)
PASTA ALLA PESTO
100-120g koziego sera twarogowego
pół pęczka świeżej bazylii
1-2 ząbki czosnku (z dwoma jest już naprawdę „czosnkowo”!)
4 łyżki oliwy z oliwek
płaska łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
Serek przełóż do miski i dopraw pieprzem. Pozostałe składniki zmiksuj na gładką, przezieloną pastę! Dodaj do serka i dobrze wymieszaj. Gotowe! Pasta najlepiej smakuje na dość solidnie przypalonej grzance z białego pieczywa lub z bagietką. To też idealny dodatek do wędlin.
19 komentarzy:
wow...sounds amazingly tasty..
excellent presentation..
just found your space...lovely space you have..
Am your happy follower now..;)
do stop by mine sometime..
Tasty Appetite
Thank you. I will & see you next time. Hungry guests are always welcome :)
Bardzo mi się podoba taka kanapeczka :)
Ja też znudzona już jestem typowymi kanapkami serem. Twoja alternatywa bardzo mi odpowiada :) Świetne zdjęcia!
Pozdrawiam!
Crummblle - częstuj się, jak coś to dorobimy :)
anja - Dzięki. Odmiana zwykle wychodzi na dobre, a w tym przypadku, powiem nieskromnie, na bardzo dobre :) Pozdrowienia
Takie rzeczy to ja lubię, ostatnio też podobne produkuję, ale nie mam jak pokazać, bo znikają zanim zrobię zdjęcia, no może kiedyś w końcu się pośpieszę :-)
Ha ha ha, doskonale Cię rozumiem.
Ta porcja powstała w całkowitej tajemnicy, pod osłoną nocy :) Inaczej nie ma szans. Pozdrawiam!
to ostatnie zdjęcie takie urocze! zjadłabym chętnie taką kanapeczkę :)
Pozdrawiam!
mniam! porywam kromeczkę :)
Kini, dzięki za wizytę. Częstuj się :)
Pepa w kuchni - bierz dwie, pepie też się należy! Ciekawe, czy by zjadła. Znam psy, które cenią sobie czosnek :)
Ależ u Ciebie wiosennie!
Aaa, próbuję coś czarować, ale za oknem się nie poprawia. Mam nadzieję, że od patrzenia chociaż na chwilę robi się lepiej :)
Wygląda wspaniale. Ja mam zamiar zrobić jutro pastę z jajek :)
Bardzo apetyczne kanapki :) Smaczne zdjęcia!
Grażynko - klasyki zawsze mają się dobrze. Dla mnie im prostsza pasta tym lepsza, jajko, majonez, szczypiorek. Pycha! Pozdrawiam :)
Aleksandra - dziękuję i zapraszam.
Taka pasta z ukochanego serka koziego to zdecydowanie coś dla mnie :-) to na pewno jest megapyszne :-)
Joanna - dla mnie również kozi ser już sam w sobie jest gwarancją pyszności :) Pastę polecam, na pewno będzie Ci smakowała.
Pasta al pesto.Pesto jest rodzaju meskiego.
Anonimie - dziękuję za poprawkę. Po babsku było bardziej po mojemu ;)
Prześlij komentarz