leżeć na kanapie…
Pudrować ciasteczka, których nie mam.
Malować w myślach paznokcie na morelowo.
Udawać, że lubię brukselkę.
Myśleć o niebieskich migdałach.
Czekać na gwiazdkę.
Marzyć o lokach.
I tak leżeć…
Ale nie mogę…
Mogę za to zjeść lody!
Wyborne, waniliowe.
A do nich truskawki.
Takie moje.
Trochę eleganckie.
Trochę nie.
Moja namiastka kanapy.
A Twoja? :)
WYTRAWNY PRZECIER TRUSKAWKOWY GOTOWANY NA WINIE Z PIEPRZEM
STRAWBERRY MOUSSE WITH RED WINE AND PINK PEPPER
0,5 kg dojrzałych truskawek
pół szklanki półwytrawnego czerwonego wina
2 łyżeczki brązowego cukru
3 ziarenka czerwonego pieprzu
Truskawki umyj i pokrój na nieduże kawałki. Wrzuć na małą patelnię lub do niewielkiego rondla. Ustaw na małym gazie i powoli gotuj. Pieprz rozetrzyj w moździerzu. Kiedy owoce zaczną puszczać sok, wlej wino, dodaj jedną łyżeczkę cukru i pieprz. Gotuj całość powoli, mieszając co kilka minut. Czas gotowania zależy od naczynia, na patelni sok i wino zdecydowanie szybciej odparują. Gotując w rondelku zwykle zajmuje mi to ok. 30 minut. Przecier jest gotowy do dalszej obróbki, kiedy truskawki całkowicie się rozgotują, a soki utworzą syrop. Zdejmij truskawki z ognia i spróbuj. Jeśli będą za kwaśne dodaj drugą łyżeczkę cukru lub więcej, jak lubisz. Gorące truskawki wlej na drobne sitko i dokładnie przetrzyj. Gotowe.
Możesz podawać przecier na ciepło lub na zimno. Ja zdecydowanie jestem za pierwszą wersją, zwykle nie zdąży wystygnąć :) Taki wytrawny przecier pasuje idealnie do lodów, tortów, naleśników…albo sam. Smacznego!
19 komentarzy:
takie lody z musem truskawkowym to bym zjaaadła :)
mmm jakie fajne połączenie :) brzmi pysznie!
yummy, yummy! lody waniliowe i truskawki to mój najukochanszy deser. pamietam (jakbym mogla zapomniec?!?!?!) moja (do tej pory jedyna) wizyte w restauracji z 3 gwiazdkami michelin we francji. bylismy tam ze znajomymi i zamówilismy menu - niespodzianke. jedzenie bylo pyszne, a na deser - PRZEpyszne lody waniliowe (do tej pory najlepsze, jakie jadlam) z PRZEcudownymi truskawkami i sosem. dla mnie byl ukoronowaniem wieczoru. dla znajomych - rozczarowaniem, którego nie moglam zrozumiec. kocham prostote w kuchni! a za znajomymi nie przepadam, hihihiiii....
A więc wiele możesz :D
Time to make some ice cream! Yours looks terrific!
Zachęciło mnie to na całego :)
Bardzo chętnie przysiadam się do Ciebie:)
Mam nadzieję, że nie zjadłaś jeszcze wszystkiego?:)
Jagoda - idzie sezon, więc okazji będzie całkiem sporo :)
Medleine - mam nadzieję, że sporóbujesz i podzielisz się wrażeniami.
Basia - zdradź gdzie byłaś? I co jadłaś przed deserem? :) Obawiam się, że mój sos truskawkowy to jeszcze nie ten PRZEpyszny, ale to znaczy że idę w dobrym kierunku :) Co do prostoty to od zawsze się zgadzamy! Buziaki.
Aurora - ojjj tak. Zwłaszcza leżąc i nic nie robiąc :*
Angie - thank you. Hope you'll use some strawberries mousse :)
Krewimleko - to przyznaj się, ile już zjadłaś?
Konwalie - Ależ skąd! Zapraszam. Zapewniam, że będzie też coś do deseru :)
Mniammmmusne!!! Pycha! Jak dla mnie idealne polaczenie zaraz po czekoladzie z gruszkami;)
Dalas czadu Kasku...:*
Cudny dodatek do lodów. Też wybrałabym wersję na gorąco :)
hehe też bym tak mogła cały dzień :)
szczególnie mając pod ręką takie pyszności :)
kachna - dzięki kochana. Spróbuj, szybko się robi i naprawdę fajnie smakuje. Chociaż przyznam, że inspiracje z truskawek w tym roku są marne, jak same truskawki, póki co.
alucha - dzięki za wizytę :-) Tak, na ciepło moim zdaniem jest duuużo lepsze. Pozdrawiam.
Kaś - zgadzam się i chyba sobie przewidziałam taki los...
niestety jest tylko kanapa, a poza tym syropy, proszki i stos chustek do nosa :(
Pozdrawiam Cię gorąco i zapraszam :)
Zdecydowanie kanapa w moim guście:)
Aciri - miło Cię gościć. Witam na mojej kanapie :-)
Mogę się przyłączyć do takiego lenistwa na kanapie? ;) Pozdrawiam!
Bon Appetit - zawsze, a w długi weekend to szczególnie wskazane. I koniecznie z dobrym jedzeniem w nieprzyzwoitych ilościach :))
Wooooow, truskawek w ten sposób nie próbowałam, choć na smak surowej truskawki z pieprzem i octem balsamicznym dobrze znam i uwielbiam. Widzę więc tu ogromny potencjał:-) Koniecznie muszę przygotować taki truskawkowy sos. Koniecznie!
Joanna - koniecznie! Jeśli lubisz truskawki z balsamico to te też powinny Cię uwieść. Warto ten przepis modyfikować pod własne upodobania, zmieniać proporcję. W końcu uzyskasz sos idealny :) Oczywiście czekam na recenzję. Pozdrawiam Cię serdecznie.
Co za pyszne chwile na kanapie!
Chętnie się przyłączę.
Prześlij komentarz